Мобілізація або...Хто піде захищати Україну, а хто відмовиться від громадянства

Новости / 08.05.2024 17:47

В Україні вже черги під ТЦК, військовозобов’язані хочутьоновити свої дані

  • Росія продовжує наступати. Мобілізація – це об’єктивна необхідність?

18 травня почнуть діяти нові правила мобілізації та проходження військової служби. Від цієї дати і протягом 60-ти днів усі військовозобов’язані повинні самостійно уточнити свої персональні дані в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), центрах адмінпослуг чи через електронний кабінет.

Якщо громадянин перебуває за кордоном, то інформацію він може оновити, надіславши її на електронну адресу на офіційному сайті ТЦК за місцем його перебування на військовому обліку. Також це можна зробити, за бажанням, через електронний кабінет, який можна буде створити вже з 18 травня, завантаживши через мобільний застосунок в App Store і в Google Play Market.

Для всіх військовозобов’язаних, які не оновлять даних, передбачена адміністративна відповідальність, а тих, хто цього не зробив за кордоном, позбавлять права на консульські послуги.

  • Ухилянти відмовляться від громадянства: це проблема?

Литва може відмовляти у постійному проживанні чоловікам з України, якщо буде встановлено факт ухиляння від мобілізації. Про це в інтерв’ю виданню Financial Times розповіла литовська прем’єрка Інґріда Шимоніте.

Водночас чоловіки, які перебувають у Чехії, розповіли журналісту Радіо Свобода, що через рішення МЗС обмежити їх в консульських правах готові до відмови від українського паспорта. Які демографічні наслідки матимуть рішення української влади? Чи буде відмова від українських паспортів масовою?

  • Ув’язнені і ті, хто під слідством, можуть йти у військо?

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених. Деяким категоріям ув’язнених дозволять мобілізуватися до ЗСУ. Перед цим велася дискусія, чи йдеться про тих, хто вчинив тяжкі злочини. Роз’яснення від юриста. Тим часом видання NGL виявило, що в Україні зупинили судовий розгляд майже 11 тисяч кримінальних справ. Причина — мобілізація обвинувачених. Як це працює насправді?

  • Липневий саміт НАТО: Україні немає на що сподіватися?

У підсумковій декларації липневого саміту НАТО можуть прописати відмову від відправки військ для участі у війні в Україні. Про такі плани пишуть оглядачі італійської газети Corriere della Sera. Чому у НАТО хочуть прописати цю відмову? І чому не хочуть відправляти війська в Україну?

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода Live:

Форум

Wiki