Зерновий барон: Як глава Одеської ОВА Кіпер узяв під ручний контроль 85% агроекспорту України

Новости / 08.05.2024 14:24

Зерновий барон: Як глава Одеської ОВА Кіпер узяв під ручний контроль 85% агроекспорту України

Зерновий барон: Як глава Одеської ОВА Кіпер узяв під ручний контроль 85% агроекспорту України

Понад мільярд доларів на місяць — саме стільки отримували українські експортери зерна у 2023 році. За цей час з України експортували щонайменше 50 мільйонів тонн різноманітної сільськогосподарської продукції на 12 мільярдів доларів.

Розслідувачі hromadське обробили величезний масив інформації з міжнародного сервісу торгових баз даних ImportGenius і дізналися багато цікавого.

Найбільшими експортерами зерна стали компанії Кернел трейд, Нібулон та Луї Дрейфус — величезні холдинги, які традиційно домінують на українському агроринку. Найбільші покупці українського зерна – Румунія, Іспанія та Китай. Польща, де фермери так активно протестували нібито через переповненість ринку дешевим українським зерном на восьмому місці.

Але й перше місце Румунії теж ілюзія. Агрохолдинги продавали зерно до Румунії власним дочірнім компаніям, а куди його перепродавали далі — з української митниці не видно.

Зате видно, хто куди вивозив зерно через одеські порти. Так, сорок підозрілих компаній (ймовірно фіктивних) вивезли через порти Одеси зерна на шість мільярдів гривень. Тільки зерно куплено за готівку, а всі ці мільярди гривень залишаються поза оподаткування.

Як одному українському чиновнику вдалося взяти під особистий контроль майже весь аграрний експорт України — у розслідуванні «hromadske».

різне xdideeieuidqrant

Одеський порт до 2022 року

Унікальні митні правила

Через війну Україна не залишила інших шляхів експорту зерна морем, окрім через Одесу. Тож зараз це головний шлях для продажу української агропродукції за кордон.

Наприклад, із 16 мільйонів тонн пшениці, проданих з України за кордон у 2023 році, 13 мільйонів 700 тисяч вивезли саме морем, тобто через Одесу. Це 85%. Приблизно таке співвідношення було щодо ячменю, кукурудзи і т.д.

Тому людина, яка керує потоками зерна на Одещині, контролює майже весь зерновий експорт України. І це голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

За часів Януковича Олег Кіпер працював заступником керівника слідчого управління Генеральної прокуратури, а потім був люстрований та позбавлений права обіймати державні посади на 10 років. Але у 2019 році відомий Окружний адміністративний суд міста Києва скасував люстрацію Кіпера.

У липні 2020 року його призначили на посаду прокурора міста Києва. Журналісти «Схем» з’ясували , що після початку великої війни Олег Кіпер, будучи на посаді, провів новорічну відпустку за кордоном. Він виїхав з України 29 грудня 2022 року і повернувся 8 січня 2023 року. Журналістам Кіпер пояснив це "сімейними обставинами".

Незадовго до призначення на Одещину Кіпер потрапив у ще один скандал — через російський паспорт дружини, Ірину Кіпер. Сам чиновник стверджував, що вона позбулася російського громадянства і набула українців у липні 2022 року. Втім, журналісти довели , що російський паспорт дружини Олега Кіпера залишався чинним ще в лютому 2023 року.

Ви можете спитати: а яке відношення голова облдержадміністрації має до експорту зерна? Адже це не його повноваження. А ось ні. Тобто, звичайно, голова ОВА не повинен контролювати експорт, але під час повномасштабного вторгнення в Україні з’явилося багато невідомих механізмів.

18 серпня 2023 року голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер та тодішній командувач Оперативно-стратегічного угрупування військ «Одеса», генерал Едуард Москальов видали спільний наказ «Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах військового стану» . Як завжди в таких випадках, його необхідність пояснювали інтересами прозорості та боротьби з тіньовими явищами.

різне

Наказ №19

Але про що справді був цей наказ №19? Першим пунктом підприємцям рекомендували: «Подавати одеській митниці митні декларації на кшталт РР за 10 календарних днів до дати фактичного навантаження вантажу. Станом на день подання декларації типу РР усі митні накладні щодо товару, який фактично буде навантажено, мають бути зареєстровані».

Важко? Розшифровуємо.

Митна декларація з літерним кодом "РР" — це так звана періодична декларація. Якщо у вас є великий закордонний контракт і вам потрібно буде вивезти кілька партій товару протягом певного періоду, ви подаєте в цей час цю «періодичну декларацію».

Тобто ось стільки товару за таким контрактом я планую вивезти з України протягом ось такого часу. За цією декларацією ви вивозите свій товар, а потім зобов’язані окремо детально звітувати про всі угоди та сплатити податки з доходів.

Але у законодавстві ніколи не було вимоги подавати таку декларацію за десять днів до вивезення. Насправді Олег Кіпер запровадив на території Одеської області власні митні правила, відмінні від решти території України.

У відповідь одразу кілька українських об’єднань зернотрейдерів виступили з публічною вимогою скасувати наказ. Серед таких – Українська зернова асоціація та Український клуб агарного бізнесу . Вимоги вони мотивували тим, що наказ не є нормативно-правовим актом та не є частиною ні митного, ні податкового законодавства.

«З початком повномасштабного вторгнення у нас суттєво зріс обсяг експорту так званого чорного зерна. Суть проста: по-перше, перестали відшкодовувати ПДВ, по-друге, якщо пам’ятаєте, різниця в курсах валют на початку вторгнення була величезною — по 20% між тим, що давав Нацбанк, і тим, що ви бачили в обміннику.

Легальні експортери втрачали 35%, якщо порівнювати із так званими чорними контрагентами, які купували зерно за готівку. Останнім не треба було відшкодовувати ПДВ, бо вони його не сплачували. Везли зерно за кордон і валютний виторг потім не повертали, просто ця компанія-одноденка в Україні вмирала.

Справедливо зауважити, що влітку-восени 2022 року справді був розквіт цього тіньового експорту. Тож ініціатива боротьби з тіньовим експортом загалом була потрібна. Але він, як завжди, в деталях.

Проблема наказу Кіпера в тому, що будь-яка система контролю — це повний "ручник". Я не можу когось звинувачувати, я просто не маю фактів, але ми розуміємо, що в нашій країні ручний контроль створює підвищені ризики корупції», — каже Дмитро Кохан зі спілки «Аграрна рада».

різне

Дмитро Кохан, заступник голови Всеукраїнської аграрної спілки «Аграрна рада»

Чи мали скарги якийсь результат? Жодного.

«Наступного дня після запровадження наказу, коли вже почалися певні процеси та почали відпрацьовувати певні механізми, які ми запровадили, пішло дуже багато скарг. Усі зернові асоціації чомусь стали скаржитися на нас. Ми це зазнали. Якщо раніше була величезна дірка [для "чорного експорту" на кордоні], то зараз залишається лише маленька шийка», — ось як тоді Олег Кіпер пояснював причини запровадження наказу.

З цього можна зробити висновок, що задум був спрямований на боротьбу з нелегальним експортом зерна, купленого за готівку. Мовляв, недобросовісні компанії-одноденки реєстрували періодичні митні декларації заздалегідь, вивозили за ними сотні тисяч тонн зерна, а коли настав час платити податки, вони просто зникали. Виявлялося, що директором там був безпритульний, усі контакти у реєстрі — липові, а платити податки — нема кому.

«Шийка» Кіпера

Щоб зрозуміти, що відбувалося із зерном в одеських портах, нам довелося опрацювати величезний обсяг інформації. Американська база митних даних ImportGenius серед іншого надає інформацію про всі експортно-імпортні операції в Україні з 2011 року. Тобто це офіційне та верифіковане джерело інформації.

Агроекспорт за 2023 рік — це понад 120 тисяч операцій лише за найпопулярнішими видами продукції. Ми перебрали всі записи вручну, щоб знайти всі компанії, які вийшли на ринок після 20 серпня 2023 року.

різне

hromadське проаналізувало 120 тисяч операцій за 2023 рік

Загалом після наказу №19 на ринок вийшли 400 нових компаній. Частина з них входить у відомі агрохолдинги, частина – реальні агропідприємства зі своїми гектарами та комбайнами, частина – мала успішну історію експорту за попередні роки.

Нашу увагу привернули компанії з ознаками фіктивності: ті, які вперше вишили ринок у 2023-му, не мають виробничих потужностей і належать незрозуміло кому. Ми виявили близько сорока однотипних підозрілих компаній.

Усі вони були зареєстровані або змінили власників у 2023 році та з’явилися на ринку після видання зазначеного наказу. Ці компанії не входять у відомі агрохолдинги, не мають власної землі та ніколи раніше не займалися експортом.

Ми спробували вибірково зв’язатися з керівниками цих компаній, але за телефонними номерами або не відповідали, або були поза зоною. І це не дивно.

Найбільша з цих компаній, яка вивезла зерна на 40 мільйонів доларів, за даними системи YouControl, має такий самий номер телефону, як і ще 139 юридичних осіб.

Друге місце з результатом 20 мільйонів доларів посіла компанія, засновником якої, здається, є психолог з Узбекистану Олександр Райков. Ось як він виграв у 2012 році.

різне

Олександр Райков

Ми спробували знайти офіс цієї компанії у Києві. Вона зареєстрована на вул. Володимира Сосюри, 6 без уточнення номера офісу.

Виявилося, що це великий бізнес-центр, де працюють десятки організацій. Охорона бізнес-центру запевнила, що такої компанії у будівлі немає і не було ні за новою, ні за старою назвою.

різне

У бізнес-центрі ніколи не чули про цю компанію

Раніше компанія мала назву МЕНТІ. Із серпня по грудень 2023 року вона вивезла з України 30 тисяч тонн соняшникової олії на 20 мільйонів доларів. Наприкінці року компанія змінила власників, адресу, назву. Тепер це ТЕЛМЕНС, а єдиним засновником став громадянин Узбекистану Олександр Вадимович Райков із Ташкента.

Там справді існує людина з таким прізвищем, ім’ям та по батькові. Це психолог, який якийсь час працював, а раніше навчався у місцевій філії Московського університету імені Ломоносова. Загалом за 2022 та 2023 роки на нього в Україні зареєстрували 20 юридичних осіб.

Все це разом і називається «ознаками фіктивності». Не дивно, що ця конкретна компанія вже фігурує у кількох кримінальних провадженнях.

Подібні компанії з ознаками фіктивності вивезли з України через Одеську область 800 тисяч тонн зерна на понад 150 мільйонів доларів. Це шість мільярдів гривень!

За даними нашого джерела з Одеської митниці, щонайменше кілька компаній із нашого переліку підозрілих належать, так би мовити, до сфери впливу самого Олега Кіпера. Якщо це справді так, то це могло б означати, що голова ОДА взяв під особистий контроль 85% агроекспорту України для особистої вигоди.

Ми звернулися за коментарем Олега Кіпера. Втім, наш офіційний запит поки що залишився без відповіді.

Бізнес у Буковелі щодо закритої декларації

Чи збагатився Олег Кіпер на держслужбі? Як стверджували наші колеги з Центру публічних розслідувань, Національне агентство із запобігання корупції засекретило декларації голови Одеської ОВ за 2021-2023 роки.

Немає його декларацій і в публічній частині реєстру НАЗК . Але Міністерство юстиції, яке керує Державним реєстром прав на нерухоме майно, власності Олега Кіпера не приховує.

За цими даними, більшу частину своєї нерухомості Кіпер придбав ще до війни. Це квартира у Києві та будинок для відпочинку у Київській області. У 2023 році голова Одеської області отримав у спадок велику сільськогосподарську ділянку в Одеській області.

По-справжньому вражає список майна дружини Ірини Кіпер. Це 13 об’єктів нерухомості загальною вартістю до мільйона доларів. Половину цих об’єктів Ірина Кіпер зареєструвала вже після початку російського вторгнення. Так, вона купила два приміщення у Києві під магазини, які здає в оренду.

різне

Список майна Ірини Кіпер

Війна не завадила їй розвивати свою елітну базу відпочинку у Буковелі – найдешевший номер там коштує понад 5 тисяч гривень за ніч, а окрему віллу можна зняти за 16 тисяч за добу.

До речі, партнером Ірини Кіпер у Буковелі виявився Василь Кавлак. Зараз він будує у Буковелі найбільшу в Україні апарт-готель на 800 номерів . Це вдвічі більше, ніж у нинішньому найбільшому готелі країни — «Русь» у Києві має лише чотириста номерів.

Те, що сімейний бізнес Кіпера отримав потужний поштовх для розвитку в умовах війни, поки компанії-одноденки вивезли з України майже мільйон тонн продукції на 6 мільярдів гривень, може лише збігом. Питання в тому, чи вірите ви у такі збіги. І що гадають про них правоохоронці.

Wiki